Среща на делтапланеристите, Сопот 2010

 Hang Gliding meeting, Sopot-2010
статия от Димитър Халачев
Неделя, 29 Август 14:30

 

 Добре:) Пие ми се една бира, но ще летим. Бирата е по-хубава след летене. Делтапланеристка поговорка.
Събрахме се 11 делтапланера. А покрай делтапланерите и ние - техните пилоти.
Hang gliding meeteng in Sopot

Нямаше по-високи стойности от 3м в секунда и плавно стигаха до покрива на инверсионния слой, който беше на 2300м.
Това беше подарък за нищо обещаващата сутришна прогноза. На Сопот всичко започва с купона на лифта..


 Някои млади пилоти за пръв път изживяха качване на лифт с делта. Пазиш си я на кантар и готово. Само малко внимание на стръмните стълбове, задния край да на докача въжето и стълбовете. Леко изнесена настрани и няма грижи.  

deltaclub-hanggliding-lift-Sopot

 Хубаво е да има градиране на емоциите. 

girls hanggliding

Антон Сопотски на летене и хубави жени държи много. В случая цялата опашка на лифта го чака, докато успешно флиртува. Накрая пусна момичетата с доволна усмивка, а те със зачервни бузи се метнаха на седалките. Нищо, вятъра ще ги охлади :)

Друга известна личност поема нагоре към старта. Ники от Карлово - заклет делтапланерист.  Готин е, с тия кърпички винаги може да каже накъде духа вятъра. Запознат до болка с микро-климата на местноста. Обикновено делтапланера му прилича на Боинг. Накичен с всевъзможни луксозни неща и екстри. Вода, храна, и всякакви летателни системи и съоръжения.

Niki ot Karlovo

 Стоян Станков, много добър пилот..то това е ясно за всички, де. Самоопределящ се като много неща, но не и човек. Винаги готов да помогне на всички. Ако чуете някой да приказва лошо за него, със сигурност лъже..или е пиян..или нещо друго. Тони си е божествен, както и да го погледнеш. И лети божествено. За пример, този ден кацна последен. Пак добре, че кацна.

Stoian StankovСтефан захвърли парапланера и се приготвя да пробва новия си делтапланер, подарък от дъщеря му за рожденния му ден. Успешен полет!

Stefan MilushevДжеки. Майстор на баклавата и домашния уют. Смел и несломим делтаджия.

Djeki

 Човек докато е сам на лифта с крилото си, има време да се усамоти и размисли. То всъщност к'во да мислиш - качваш се и летиш. 

старта на СопотНа пристигане на  междинна станция, където лифтажиите помагат за добре дошъл, като поемат крилото, се озоваваме пред красива гледка. От площадката се откриват разхвърляни крила по старта над Сопот. Никой не бърза-условията още ги няма. Това не е състезание. Кратка загрявка, докато всеки си изнесе делтата на подходящо място за излитане.

Zmey and LaminarЗмей и Laminar даже вече са готови за полет.

 Петрос професионално сглобява делтапланера си. Нека, нека, ще види той като му се изтипосаме в Гърция на техния баир! Нека си полети :) Лети Петрос лети, през три ниви прелитай...

 Petros

Най-нетърпеливия Рам Аир фръкна малко рано пак. Това беше може би заради предишния път, когато пилота не успя да излети и трябваше да връща делтапланера с лифта обратно. Преди години трябваше за пръв път да се появи на публична проява 1994 година на световното първенство в Оленс Валлей.
5000 метра база. Целия национален отбор на USA го очакваше с нетърпение за тази проява. За съжаление това не се случи,
така че тази проява не беше толкова фрапантна. Другия Рам Аир пък се метна в пропаста на източния старт.

Cloud 3 and RamAirCloud III и RamAir-a на Ники Карловски. До Стани има някаква мацка. Мяза на каубойка. Абе, всякви ги има на баира и почти всички са готини. Точно тази, много помага на делтапланеризма с всякви неща. Снима, носи сбруи и каски, следи дали всичко е наред, даже се облича по каубойски. 

Светльо Светльовците са готови и оглеждат крилата за  нередности.  

toplessГръцкия топлес на Петрос и част от Мерлин-а на Милен са в кадър тук.. както и подържащия му екип.

Димитър ХалачевДимитър Халачев проверява крилото.

photo girl Аман от фотографи, ама тази си я бива!

Стефан, секунди преди старта.

Stefan start

Ники и той си проверява крилото. Сигурноста е на ниво.

Falcon 2Има различни пилоти, от опитни до съвсем начинаещи. Едно по едно крилата се озовават във въздуха. Условията са добри и опитните пилоти се нареждат в базата за да споделят удоволствието от полета. Петрос се навинтва пръв с безмачтовия си Ламинар. Стефан се изстрелва със същия модел крило. Лети го за пръв път, което води до леко притеснение, но след излитане се вижда, че всичко е наред. Много от пилотите за пръв път летят сред толкова други крила. По-новите бързат към площадката за кацане.  

Milen and Djeki Змея казва- "Нищо че името ми е такова, създаден от добрите качества на много мои предшественици, все още съм добро крило за всякакви условия, и може би ще изчезна, както са изчезнали динозаврите, по необясними причини". После Близнаците Laminar ST заговориха много ламинарно. Излетяха и условията заприличаха на тях - ламинарни. Магьосника Мерлин се прояви чрез хубавите трекактории, които го извисиха на върха.
 И разбира се, подобаващо Фалконите да наблюдават цялата картина отгоре. И цялата хармония на природа и пилоти. Един хубав ден за летене! Така си говоря с всичките. Много феноменални неща. И с крилата е така.

wings over Sopot

Идеите, ако ги запишеш, за да ги споделиш - изчезват. Аз предпочитам да ми се случват. Затова не ги записвам. Едно момиченце ме попита преди старта - "Не те ли е страх?", а аз му казах - "Не, когато можеш да летиш."

 Djaki and Milen hang gliding

Три щасливи точици в необятното небе!

tree wings in the air

Митака вече е във въздуха.

Zephir CX

Последни полети за деня.

gliding sky

На следващия ден не ставаше за летене. И без това вечерта беше тежка. Използвахме времето заедно да си поприказваме, както и да прескатаем спасителните парашути. Добре, че беше Светльо от Търново. Какъвто и парашут да му дадеш, можеш да си сигурен, че ще бъде прескатан добре. 

deltaclub reserve chute

Много помагачи - един работи. Типично по български.

Svetlio

Чичо Янчо сериозно държи вървите на парашута. Този път даже не псуваше!?

Jancho and Stancho

Адреналинките, доволно почиваха след летателния ден.

support girls team

Какво е грешно тук?

Hang gliding launch

Оппа, проблем - липсва лигавника и центроплана е с нарушен въздушен поток. Виждате ли малките клапички, които се образуват на носа? Забравен лигавник - кофти работа. Не го пожелавам на никой!

Maggy

Долу на кацалката не само ние се забавляваме.

deltaclub team

С надежда за нови срещи се разделяме. По възможност по-скоро.

hang glider in sky

Красиво е, да се чустваш частичка от всичко това!

wings and sky

Гърция