Априлска разходка до Drama, Гърция

 Hang Gliding and Paragliding in Greece
статия от Димитър Халачев
Понеделник, 05 Април 14:30


fly above Drama

Първите хубави летателни дни са вече факт и за да се възползваме максимално от тях поехме на юг. След раннобудна сбирка на обичайното място, натовaрихме крилата на "Белия Лебед" /Volvo-то на Чичо Янчо/ и поехме..

 

 
 
 

Стигнахме в Благоевград, където имахме среща с "Пара Делта Клуб Благоевград" и по-точно със Стефан Милушев.  Деня се очертаваше вълнуващ поради ред причини. Събрахме се стари приятели, имахме гости от Швейцария и Холандия, имаше ново учебно крило за нашия клуб и денят обещаваше време за хубаво летене. Докато си кажем всички здрасти и пристигнахме в Драма. По-точно казано -150км е разстоянието от Благоевград до Драма.

 

para-delta-blagoevgrad
Качихме се на най-ниския старт с денивелация от 350м и аз се приготвих да излетя с тандемното крило.

 

Tandem flight
Роберт отдавна искаше да полети с делтапланер и редът му беше дошъл. Този старт е осеян с антени и трудно може да се обърка мястото. Пейзажът е несравним! От долу, пред очите ни се разстла като на длан целият град.

 

tandem hanggliding
Пуснах камерата, облякохме сбруите, една термика и бяхме във въздуха. Имаше слаби възходящи потоци, които ни позволиха да останем по дълго време на добра височина.  Повъртяхме малко пред старта и тръгнахме по склона на планината към мястото за кацане. Прелетяхме над Драмските къщи. По това време на годината в Гърция е зелено, красиво и прохладно. Кацнахме на крака. Вятър нямаше никакъв, но това не беше от значение. 

 

Roland
Качихме се пак на старта. Друг делтапланерист беше готов за излитане с topless крило. Излетя без да успеем да си поприказваме. Роланд /дългогодишен делтапланерист - опитен тандемен пилот и инструктор в Швейцария/ се готвеше да излети с парапланера си, но предпочете да изчака по-добър вятър. Помогна ми да излетя с тандемното крило, но този път сам, без пасажер.

 

TANDEM solo
Изстрелях се нагоре, въпреки слабите условия. Голямата площ на крилото си каза думата. Стефан и Илийката също бяха във въздуха. Слаби и спокойни условия. Кефът беше истински. 

 

hanggliding paragliding
Кръстосвахме небето и се разминавахме с крилата си. 

 

Димитър Халачев
С тандемното крило да летиш сам е интересно. Чувстваш се като огромен платноход - сигурен, бавен и инертен. Обичам го това крило! 

 

Iancho photo
Привечер времето съвсем се успокои. Някой каза, че замириса на море! Бризът се усещаше слабо, но достатъчно, за да поддържа насрещен вятър на старта. Чичо Янчо се забавляваше с нас и фотоапарата си. 

 

Стефан
И както си се кефеше направи невероятна снимка на Стефан. Както той сам казва "по-добрия вариант на най-добрата пара снимка"

 

Iliikata paraglider
 Илийката се беше отдал максимално на ламинарните условия.  

 

greece pilots
Полетях към 45 минути. Стига толкова за днес. Долу се бяха приземили делтапланеристите от гръцкия клуб по безмоторно летене, които бяха излетяли преди мен. В Гърция има много делтапланеристи. Поприказвахме, обменихме координати и се щракнахме за спомен.

 

Роланд
Събрахме крилото и отидохме при клуба. Роланд също беше излетял и кацнал, но реши, че ще лети пак. С неговия полет завърши денят. 

 

заедно
Събрахме се отново всички заедно :)

 

aiolosdrama www.aiolosdrama.org е сайта на клуба в Драма. Вътре има много снимки, интернет, информация от изминали мереоприятия. Имат си и камерка на старта, от която се вижда какъв е вятъра, времето и има ли някой на старта :) Е, това е! Казахме "Чао и до нови срещи AIOLOSDRAMA" ...и още тандемно летене с делта

Гърция